29 Aralık 2018 Cumartesi

Varis Neden Oluşur?



Bacaklardaki yüzeyel toplardamarların düzensiz bir biçimde genprosedüresi ve kıvrımlar oluşturmasına varis denmektedir.

Öncelikle bir kozmetik ve estetik bozukluğu olarak görülen varisler, doğru vakitte tedavi edilmediğinde, damar ortamında pıhtılaşmaya ve iltihaplanmaya namacıyla olabilir.Varis çok seyrek olsa da akciğer embolisi denilen çok ciddi, ani ölümle sonuçlanabilen solunum yetmezliğine namacıyla olabilir.

Varis Neden Oluşur?

Varis oluşumuna; ailesel yatkınlık, aşırı kilolar, mesleki amaçlarle çok ayakta durma, hareket etmeyen lik,  kadın cinsiyet, yaşlanma ve hamilelik  namacıyla olabilmektedir. Neyse ki, hamilelik devreinde görülen varislerin % 60-70 seviyesi sonradan düzelmektedir.

VARİS HASTALIĞININ BULGULARI

Varis hastalarının en vakitgelen şikayeti bacakların görüntüsünün bozulması ve kozmetik kaygılardır.

Ayrıca varis bacakta, bilhassa diz altı orantısında ağrı, kaşıntı, yanma hissi ve zonklama şeklinde şikayetlere namacıyla olur. Genellikle akşamları ayak bileklerinde şişlik gelişebilir ve  bacaklarda gece krampları  olabilir.

İleri varis hastalarında ayak bileği etrafında venöz ülser denilen iyileşmesi zor olan yaralar gelişebilir.

VARİS HASTALIĞINDAN KORUNMA YOLLARI

Varisten korunmak amacıyla uzun vakit hareket etmeyen ayakta durmamalı ya da uzun vakit hareket etmeyen oturmamalıyız.

Yüzme, yürüyüş gibi bacak kaslarını çalıştırıcı derli toplu egzersiz yapmalıyız.

Kilomuza ilgi etmeliyiz. Çünkü süratli kilo alımı varis hastalığını arttırmaktadır.

Hamam, sauna gibi çok sıcak bölgelerden kaçınmalıyız.

Dar giysiler giymemeli ve topuklu ayakkabıyı oldukça az giymeliyiz.

Tüm bu önlemleri almamıza karşın şayet  varis hastalığına kalıtsal yatkınlık var  ise varis hastalığı kaçınılmazdır.



VARİS HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Radyofrekans ya da lazer ile ana damar yetmezliğinin tedavisi: Ameliyathane koşullarında ultrason ile birlikte diz orantısından ana toplar damara bir klavuz tel ile girilerek, yetmezlik olan ana damar RF ya da  Lazer ile kapatılır. Modern bir tedavi yöntemidir. Kozmetik bir tedavi yöntemidir, ameliyat izi oluşmaz. Hasta operasyondan 2 saat sonra mobilize olur,hasta amacıyla postop devre acısız, ağrısız geçer. Hasta postop erken devrede normal hayatına döner.


Skleroterapi ve köpük tedavisi: Varis damarı amacıylae bir ilaç verilerek o damarın yok edilmesi prosedüridir. İğne tedavisi olarak da bilinir. İlaç damara verildikten sonra damarın içi bölümünü etkiler ve damarın kapanmasını ya da yok olmasını sağlar. Varisler bedene gereken damarlar değildir. Bu amaçla iptal edilmeleri şahsa hiç bir zarar vermez, tersine varise ait şikayetler ortadan kalkar. Tedaviden sonra damar derhal kapanır ama görüntünün tamamiyle kaybolması vakit alır. Bu vakit bireyden bireye değişkenlik gösterir ve bazı durumlarda varisin tümüyle kaybolması birkaç ayı bulabilir. Varis ne kadar büyükse kaybolma o kadar uzun vakitr. Skleroterapi ve köpük tedavisi hem kılcal varis, hem orta boy varis tedavisinde kullanılır.


Radyofrekans ya da lazer ile kılcal damar tedavisi: Ses dalgaları ya da ısı ile bedenin tüm mekanlarındaki istenmeyen damarların yok edilmesi prosedüridir.Tedavi  istenmeyen damarların yoğunluğuna göre 1-4 oturum arasında ortalama 20-30 dakikalık oturumlar durumunda  uygulanmaktadır.


YÜZDE KILCAL DAMAR ÇATLAMALARI

Yüzde kırmızı ya da koyu mavi renkte görülen yüzeyel damar genprosedüreleridir.

Yüzdeki ince kılcal damar çatlamaları, uzun vakitli güneş etkisi, doğum denetim hapları, hormon tedavileri, yaşlılık ve kalıtsal faktörler sebebi ile oluşabilir.

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi

Yüzeyel Transdermal Lazer: Işık enerjisi ile istenmeyen damarın yok edilmesi prosedüridir.. Bu prosedür sırasında etraf dokulara zarar verilmez. Tedavi genelde birkaç dakika vakitr,. Tedavi edilecek damar yoğunluğuna göre 1-4 oturum arası tedavi vakitbilir.Lazer tedavisi ardından güneşten korunmak gerekir.Bu sebebi ile bilhassa yaz aylarında tercih edilmemelidir. Fakat etkili bir yöntemdir.
Radyofrekans ile termokoagulasyon : İnce bir iğneyle ciltten geçilip kılcal varislere ulaşılır ve RF enerji (termal enerji) ile istenmeyen damar yok edilir.Lazerdeki yan etkiler bu teknikte görülmez. Tedaviden sonra güneşten sakınmak gerekmediğinden yaz mevsiminde uygulanabilir.
https://enuygunfirmalar.com/HaberKategori/blog.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder