29 Aralık 2018 Cumartesi

Bronşite namacıyla olan hastalıklar nelerdir?

Bronşite namacıyla olan hastalıklar nelerdir?


    Kronik bronşit sigara içenlerin %30′unda gözleniyor yani gerektiğince yüksek bir miktar ve sigara içme bunun en mühim sebebidir. Bunun dışında çok toz maruziyeti olan işlerde çalışanlarda örneğin bir taş madeninde, kömür madeninde, halı fabrikasında vs. çalışanlarda da bu şekilde mesleki bronşit hali gözlenebilir. Bir de tabi hava kirliliğine bağlı bilhassa hava kirliliğinin yoğun bulunduğu yerlerde yaşam sürdüren şahıslarda bu bronşitleri sık sık görebiliyoruz. Bronşit hava yollarında ciddi bir ikaz, bir zedelenme demek. Bu şayet uzarsa bazı durumlarda altta sigara içimi vb varsa bu şahıslarda astım aynısı bir hastalığa çevirebiliyor. Hatta astım amacıyla ilk tetikleyici ikaz da olabilir. Astım diye tanımladığımız hadise da bronşların aşırı hassasiyet hali. Zaman vakit tıkanır vakit vakit açılır. Yani gelen ikaz rastgele bir normal kişide bir tıkanma yapmaz. Fakat bir hassasiyet oluşursa ve bir astım varsa dışarıdan istikbal sigara dumanı ya da hava kirliliği gibi bir ikaz bronşları khadiselıkla tıkayabilir.



  Bronşit nasıl süreğenleşir?
    Kronik bronşit 2 sene üst üste 3 aydan çok öksürük ve balgam çıkartma haline verdiği isimdir. Kronik bronşitin en mühim sebebi bireylerin sigara içmesidir. Bu tabi mühim olarak aktif sigara içme ama pasif sigara içme de buna yol açabilir. Bu şekilde aşırı sigara içmiş bireylerin ki onu da şu şekilde söyleyeyim; en azından 10 sene günde 1 paket gibi bir sigara içme miktarından bahsediyorum. Bu bireylerin %30 kadarında süreğen bronşit görebiliyoruz. Sigara içmemiş şahıslarda de süreğen bronşit görülebilir. Bunun en mühim sebebi de meslek hastalığıdır. Bazı mesleklerde çok çok miktarda ortamda toz olabiliyor. Mesela son vakitlerde tanınmış olan husus kot taşlamacılığı. Bu şekilde iş bölgelerinde tozla karşılaşılan şahıslar bilhassa aynı vakitte sigara da içiyorlarsa çok yüksek miktarda süreğen bronşite yakalanma şansları var.



   Hava kirliliği bronşite namacıyla olur mu?
   

   Hava kirliliği Türkiye amacıyla çok mühim bir sorun. Hava kirliliğini de batı tarzı ve doğu tarzı hava kirliliği diye 2′ye ayırabiliriz. Doğu tarzı hava kirliliği kömür yakmaktan meydana gelen partiküllerin havada çok miktarda gözükmesiyle çıkan hal ki bu süreğen bronşite yol açıyor. B doğu tarzı kirlilik bizim Anadolu’da kömür yakan illerimizde ve ilçelerimizde daha çok meydana çıkan bir hal. Bir de batı tarzı kirlilik var. Bu batı tarzı kirlilik otomobillerin egzozlarından çıkan nitrojendiokst gibi maddelerle oluşuyor ve şunlar ozona çevriliyor ve şunlar da astım gibi hastalıklar meydana çıkartıyorlar. Tabi İstanbul’da hangisi var diye sorarsanız, İstanbul’da hem batı tarzı kirlilik var hemde doğu tarzı kirlilik var. O vakit yani hava kirliliği İstanbul’da hem astıma yol açabiliyor hemde süreğen bronşite yol açabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder