29 Aralık 2018 Cumartesi

Bayilik Almak

Bayilik almanın avantajları
Düşük başarısızlık oranı: Bayilik aldığınızda başarılı olan yerleşik ve oturmuş bir konsepti almış olursunuz. İstatistikler işaret ediyor ki franchise alanların başarı talihi bağımsız işletme kuranlara göre daha yüksektir. Bağımsız işletmelerin %70-80’i kritik olan ilk birkaç yılda hayatta kalamazken franchise alanların %80’i hayatta kalmayı başarır.

Başlangıçta ve ardından alınan yardımlar: İşletmenizi kurarken ve kurduktan ileri süreçte yardım alırsınız. Aslına bakacak olursanız franchiseların fazlası anahtar teslim işlerdir. Franchise aldığınızda başlamak amacıyla gereksiniminiz olan ekipmanları, malzemeleri ve talimatları ya da eğitimleri de alırsınız. Birçok halde idare ve pazarlama faaliyetlerine yardımcı olacak eğitimler devam eder. Mesela ana firmanın yerel pazarlama kampanyalarından yararlanırsınız.

Satın alma gücü: Bayilik aldığınızda ana firmanın satın alma gücünden yararlanırsınız. Bağımsız işletmeler envanter ve malzemelere daha çok para öder.

Star gücü: İyi tanınan franchiseların fazlası yerel marka bilinirliğine sahip olur. Bayilik alabilmek sabit müşterileri olan bir işletmeyi almaya benzer.

Yüksek kar marjı: Firmaya göre değişmekle beraber bayilik alabilmek son derece karlıdır.



Bayilik almanın dezavantajları
Ya sev ya terk et: Franchise almanın en büyük dezavantajı ana firmanın dediklerini gerçekleştirme mecburiyetinde olmanızdır. Bayi olarak bu şovu yönetecek olan siz olmazsınız ve birtakım firmaların denetim dereceleri o kadar yüksektir ki bu size eziyet gibi gelir.

Sürekli masraflar: İmtiyaz bedelinin ve telif ücretinin yanısıra işletme gelirinin belli bir yüzdesini de her ay ana firmaya ödemek mecburiyetindesınızdır. Ana firma reklam masrafları gibi sağladığı hizmetlere karşılık da ek ücretler isteyebilir.

Süreli destek: Franchise veren tüm firmaların hepsi aynı ölçüde destek vermez. Bazıları yalnızca başlangıç faaliyetlerine destek sunar ve geri kalan her şeyi sizin halletmeniz gerekir. Diğerleri de sıksık eğitim ve destek vereceklerini söylerler ama işin peşini bırakırlar.

Masraf:  İyi tanınan bir franchise alabilmek gerektiğince pahalıdır. Fakat bu tür bir karar verdiyseniz çuvalla para harcamalı ya da lüzumlu finansmanı ayarlamalısınız.



Köpekbalıklarıyla dolu sular: Az tanınan ve çok pahalı olmayan bir franchise alabilmek gerçek bir kumardır. Çünkü başarılı olup olmayacağınızın garantisi yoktur. Sonuçta bayilik bir iştir ve ana firma daha çok bayilik vermekle ilgilenir.  Az tanınan ya da daha az pahalı olan bayilikler kötüdür demiyoruz fakat aklınızdaki bayilikleri dikkatlice araştırdığınızdan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder