29 Aralık 2018 Cumartesi

Tüp Bebek Nedir?

Tüp Bebek Nedir?

Korunmasız olarak bir sene vakitsince derli toplu cinsel temas ve çocuk arzusuna karşın gebelik oluşamaması haline kısırlık, yani infertilite denir. İnfertilite değerlendirmesi 35 yaşın altındaki kadınlarda bir senelik gebelik oluşamaması halinde başlarken, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda beklenmesi lüzumen vakit altı ay olarak belirtilmektedir.

Ancak tanınan net infertilite nedeni olan çiftlerde bu vakitlerin beklenmesine lüzum yoktur. İnfertilite değerlendirilmesine çiftlerin evlilik evveli ve evlilik dönemindeki öykülerinin ayrıntılı olarak incelenmesi ile başlanır.

Geçirilen hastalıklar ve operasyonlar sorgulanır; günlük alışkanlıklar, sigara ve alkol tüketimi infertilite değerlendirmesinde lüzumtiğince önemlidir.

Kadına ait sebepler sorgulanırken, önceki gebelik öyküsü, geçirilmiş küretaj, eskiden infertilite amacıyla oluşturulan tedaviler, düşükler ve ailede infertilite öyküsü olan bireyler sorgulanır. Adet düzeni, meme gelişimi, genital bölge ve koltuk altı kıllanması olup olmadığı önemlidir. Adet döneminde ağrı, temasta ağrı, bazı durumlarda çikolata kisti de denilen endometriozis hastalığının bir sendromu olabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde İstenen Laboratuvar Testleri

Muhakkak sperm analizi yapılmalıdır.

Kadında yumurtlama olup olmadığının gösterilmesi lüzumtiğince önemlidir.

Tüplerin açıklığı ve rahim içi boşluğunun derli toplu bulunduğunun gösterilmesi amacıyla HSG yani ilaçlı rahim filmi yapılmalıdır.

Yumurtalık kapasitesi (over rezervi) değerlendirmesi amacıyla ultrason ile antral folikül adedi (AFC) ve\veya antimüllerianhormon (AMH) testi yapılmalıdır.

Bu testler neticesinde rastgele bir anormallik saptan hastalar amacıyla ileri evre değerlendirme şarttır.

Sperm testlerinde ileri derecede sayı azlığı, hareket kısıtlılığı ya da biçim sorunu olan hastalarda tedaviye karşın düzelme olmuyor ise tüp bebek tedavisi kaçınılmazdır.

Yapılan yumurtlama testlerinde yumurtlamanın olmadığı kadınlarda yumurtlamayı sağlayacak tedavilere başlanılmalıdır.

İlaçlı rahim filminde rahim amacıylain derli toplu ve tüplerin her ikisinin de açık olması lüzummektedir. Tüplerden bir tanesinin tıkalı bulunduğu hallerde tekrar de natural yolla gebelik oluşabilmektedir.

Yumurtalık rezervi testlerinde ileri derecede düşüklük olan hastalar, vakitnin en etkili biçimde kullanılması lüzumen ve kısa vakitde ileri seviye değerlendirme yapılması dilenen hastalardır.

Günümüzde yumurtalık kapasitesinin geriye döndürülebildiği bir tedavi tekniği medikal ya da paramedikal olarak şimdilik bulunmamaktadır.

Adet görmeye devam etmek ya da adetlerin derli toplu olması maalesef yumurtalık rezervinin iyi bulunduğunun bir göstergesi değildir. Bu gayela bilhassa gelecekte gebelik düşünen hastaların değerlendirilmesinde yumurtalık rezervinin dikkatlice incelenmesi ve şahsa bunun ile ilgili bilgi verilmesi üremenin devamlılığı ve fertilitenin korunması yönünden lüzumtiğince önemlidir.

Yapılan araştırmalar neticesinde natural yolla gebe kalamayacağımı karar verdiği hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanır

Tüp bebek tedavisinde gaye normalden daha çok yumurta hücresi meydana getirmek ve oluşturulan yumurta hücrelerinin laboratuvar içerisinde eşten alınan sperm ile döllenip embriyo oluşturulması ve oluşturulan embriyonun rahime naklinden ibarettir.

Olayın kısa özeti bu biçimde olmasına karşın tedavinin ayrıntılarından bahsedecek olursak; Tüp bebek tedavisinde ilk olarak yumurta rezervine göre ilaç dozları tespit edilip tercihe göre günlük olarak kadına bu ilaçlar cilde oluşturulan bir iğne vasıtası ile verilir.

Yaklaşık 12 ila 14 gün sonra yumurtalıklarında normalden daha çok sayıda yumurta sahibi olan folikül gelişimi olur.

Olgun foliküller çatlatma iğnesi aracılığı ile son olarak geliştirildikten aşağı yukarı 1,5 gün (36 saat) sonra genel anestezi altında ultrason ile birlikte bir iğne ile laboratuvar içerisinde toplanır.

Toplanan yumurtalar aynı esnada alınan spermler ile döllenir ve döllenen embriyolar laboratuvar içerisinde büyütülür.

Büyütülen bu embriyolar rahimde hayata yetenekleri oluştuktan sonra rahime aktarma edilir. Transfer işleminden aşağı yukarı olarak 10 ila 12 gün sonra embriyoların rahime tutunup tutunmadıklarını kavramak hedefiyle BHCG testi yapılır.

Gebelik testi neticeleri olumlu gelen hastalar gebeliğin devamı amacıyla lüzumlu bir grup progesteron denen hormon takviyesi ilaçlarını almaya bir vakit daha devam ederler. Bu vakitnin sonucunda normal gebelik ile tüp bebek takibi arasında rastgele bir fark bulunmamaktadır.

Doğum biçimi yönünden da normal yolla elde edilen gebelikler ile tüp bebek bebekleri arasında rastgele bir fark yoktur.

https://enuygunfirmalar.com/HaberKategori/blog.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder