29 Aralık 2018 Cumartesi

Bronşit nasıl meydana gelir?

  Bronşit nasıl olur?


   Bir büyük meşe ağacı düşünecek olursak bu büyük meşe ağacının sapı ana hava yolunu yapar buna trakea denir. Bu daha sonra sağ ve sol ana bronşa ayrılır. Daha sonra da ağacın dalları gibi şunlar gittikçe küçülerek binlerce dala ayrılır. İşte şunlara bronş deniyor ve şunların iltihaplanmasına da verdiğim isim bronşittir. İltihap diye tanımladığımız şey de şudur; akciğerlerden bir parça alıp mikroskop altında baktığımız vakit orada normalde bulunması gereken bir grup hücreler var. Bunlar temizlemeye yarıyor, gelen mikrobu öldürmeye yarıyor. Fakat bir bronşit bulunduğu vakit orada bulunmaması gereken diğer bir çok hücre o bölgeye saldırı ediyor. Neden zira mikrop girdiği vakit onu öldürmek üzere yeni savaşçılara gereksinimi var. İşte bu orada bulunmaması gereken hücrelerin meydana getirdiği çorbaya bronşit deniyor ve bu hücrelerin o bölgeye gelmesi de orada bir grup kimyasal hadiseleri başlatıyor. Sinir uçlarını uyararak öksürük meydana getiriyor ve balgam meydana çıkıyor. Tüm şunların hepsine bronşit deniyor.



   Bronşitin amaçlari nelerdir?


   Bronşitin çok büyük bir alanı viral iltihaplanmalara bağlıdır. Bu amaçla daha çok kış başlangıç aylarında meydana gelir bu ve %70-%80 gibi bir orandan konuşmak mümkün. Bunların fazlası da daha çok khadise virüslerdir. Fakat son senelarda hayat sürdüğümüz gibi bir domuz gribi salgını olabilir ya da her sene gördüğümüz griplerin salgını olabilir. Bunlar daha çok kışın soğuk aylarında karşılaştığımız bir durum. Bunun dışında mikoplazma ve klamidya denen bir grup atipik mikroorganizmalar var. Bunların meydana getirdiği bronşitler de var, şunlar işin mikrobik alanı. Bir de alerjik bronşit diye geride bıraktığımız kısım var. Bu da astıma verdiği diğer bir isimdir işin açıkçası. Hem de hava kirliliği maruziyetine bağlı ya da bir iş yerinde çok yoğun bir kimyasal dumanla ilişkiye geçerseniz şunların hepsi bronşit amaçlaridir.



   Çocuklar namacıyla bronşit olur?


   Çocuklarda bronşit çok karşımıza çıkan bir durumdur. Bu üst solunum enfeksiyonları şayet uzun vakit tedavi edilmeden devam ediyorsa nezle vs. şunlar alt hava yollarının iltihaplanmasına, sinüzit gibi vakitğen enfeksiyonlar bronşitin meydana gelmesine namacıyla olan vakitğen hastalıklardır. Bazı kalıtsal rahatsızlıklardan ötürü çocuklarda bronşit olabilir. Yada çocukta astım vardır. Astımın sık enfeksiyonlarıyla astımla bronşit karışabilir. O bakımdan da vakitkli ökvakitn ve balgam çıkartan çocukların kesinlikle hekime gitmesi şarttır.



   Bronşiti başlatan amaçlar nelerdir?


   Bronşitin vakası bir kere hazırlayan amaçlar çok önemli. Bronşit sıhhatli insanda khadise khadise olacak bir hastalık değildir. Eğer biz sigara içiyorsak buna bir zemin hazırlamış durumdayız. Sigara bronşitin başlangıcıdır ve sigaralı bir akciğerde çok rahatlıkla soğuk algınlığı gibi mikropların başlangıcıyla meydana çıkan hadise aşağı doğru inerek bronşitin alevlenmesine namacıyla olur. Bazı hallerde ise virüs diye tanımladığımız viral enfeksiyonlar vardır. Buna grip diyoruz. Aslıda bu çok karışan bir hadisedır. Her soğuk algınlığını biz grip olarak adlandırdığımız amacıyla ikisi birbirinden çok değişik iki hadisedır. Bir tanesi bakterilerin yapmış bulunduğu hadisedır yada yalnızca üst solunum yollarının yaptığı bir hadisedır. Grip ise genel bir hastalık tablosudur, virüserin yaptığı bir hastalıktır ve tüm hava  yollarının içerisine yaseneır. Aynı bir astımlı hasta gibi hava yolları sıkışmıştır, soluk alamaz insanlar, göğüsleri daralmıştır, öksürük çok kuvvetlidir. Bu tip hadiseler bronşit diye tanımladığımız hastalıklar altında toplanırlar. Yani bronşiti başlatan ya bakteriyel hadiselerdır. Bunlar üst solunum yollarında başlayan hastalığın göğüse inmesiyle meydana çıkar. Sigara içenlerin yaralanmış akciğerinde çok rahatlıkla meydana çıkar.



   Bronşitin bulguları nelerdir?


   Bronşitin bulguları öksürük ve balgam çıkarmadır. Yani bir haftadan uzun vakitk öksürükler ve sarı renkli balgam tablosu bronşitin sendromudir. Ateş olur ya da olmaz, ateş ön planda olacak bir şey değildir. Sigarayı vakitkli içen şahıslarda hep karışır sigara öksürüğü gibi ama balgamın renkli olması ve öksürüğün vakitkli olması bronşitin sendromudir. Akut bronşit hiç bir öksürük yakınması yokken birdenbire bire ansızın başlayan öksürükler ve uzun vakitn öksürük krizleriyle devam eden tablodur. Kronik bronşit ise her sene kış aylarında 3 ay arka arkaya devam eden öksürük ve balgam şikayetleriyle devam eden vakitğen bir durumdur.



   Bronşit nasıl meydana gelir?


   Bronşit akciğer hava yollarını tutan hava yollarının iltihaplanmasının ismidir ve bu hastalığın birinci sendromu öksürük ve balgam çıkarmadır. Eğer bizim 1 haftadan çok devam eden öksürük sıkıntımız varsa ve balgam da çıkarıyorsak bu ciddi bronşitin başlangıcını gösteren bir durumdur. Mutlaka tedavi edilmesi lazımdır. Bronşit hastalığında bronş içi, bronşun zarı iltihaplanır. Yani şişer ve ödem diye tanımladığımız şişme hali meydana gelir. Bu arada sekresyon bezleri yani bronşit balgam çıkaran bezleri aşırı derecede uyarıldığı amacıyla bol miktarda sekresyon meydana çıkar. Bu bir bakıma vakanın hijyenik duruma getirilmesi amacıyla bedenin yaptığı bir reflekstir. Ama bu o kadar kuvvetli duruma gelir ki hava yolları daralmaya başlar ve solunum sorunu başlar. Bunun neticesinde da hastalarda öksürük ve soluk darlığı gibi yakınmalar meydana çıkar.



   Bronşit hangi hastalıklarla karışabilir?


   Bronşit astımla çok karışır. Astımla benzer tablolar meydana çıkar. Yani hastada kriz şeklinde öksürükler, ıslık öttürür gibi hırıltılı solunum, göğsünde bası hissi, soluk alamama hissi şeklinde astıma çok benzer haller meydana çıkabilir. Zaten ikisini de tetikleyen haller aynıdır. Mikrobik ya da viral enfeksiyonlar astım ve bronşiti tetikleyen faktörlerdir. Aradaki fark hastaların sigara içmesidir. Astımlı hasta khadise khadise sigara içemez, istese de içemez. Özellikle bronşitli hastaların çok büyük bir kesimi sigara kullanmaktadırlar. Bronşit esasen bir sigara hastalığıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder